Nem hagyom, hogy az ország parcufjára ráégjen, hogy antiszemita

Izraeli magyar nyelvű független nyomtatott lap - אוי קלט עיתון ישראלי בשפה ההונגרית

Nem hagyom, hogy az ország parcufjára ráégjen, hogy antiszemita

február 15, 2021 Magyarország Politika Társadalom zsidóság 0
Breuer Péter a Heti TV stúdiójában fotó: Marton Merész

Villáminterjú Breuer Péterrel, a Heti TV tulajdonosával

Erzsébetváros önkormányzata megszüntetni tervezi a Heti TV Wesselényi utca 17. szám alatti tévéstúdiójának bérleti szerződését. Breuer Péter a Hír TV-nek adott szenvedélyes hangú interjúban a holokausztot megelőző zsidóüldözéshez hasonlította a stúdiót ért támadásokat. Telefonon beszéltünk Breuer Péterrel, az Új Kelet „Mindeközben Magyarországon” rovatának rendszeres szereplőjével.

Miért gond a tévéstúdió elköltöztetése?

Ha gazdag ember lennék, felépítenék egy vadonatúj stúdiót és itt minden menne a sóletba. Viszont, csak úgy elköltöztetni egy stúdiót szinte lehetetlen. Hónapokba került anno a felépítése, például huzalok százait beépíteni a falakba. Ugyanígy hónapokig tartana egy költözés. És amíg zajlana, szünetelnie kellene az adásnak. De egy tévéadást három napra sem lehet megszakítani, mert megdöglik. Mindemellett, egy új stúdió bérléséhez többmilliós letétet kéne fizetni, ami nem áll módunkban.

Mi a párhuzam a holokauszttal? Azt mondtad a Hír TV-ben, hogy „1932-ben a náci Németországban először betörték az ablakokat, aztán később a zsidóknak nem volt miből élni, és utána iparszerűen kiirtották őket. Először a kabinetfőnöke Niedermüller Péternek megszüntetett egy megrendelést, egy erzsébetvárosi híradót.”

Hónapok óta firkálnak horogkereszteket a stúdió ajtajára és az ablakokra. A sminkes kolléga letörli őket, mintha a munkája része lenne. Az erzsébetvárosi önkormányzat először elkezdett kevesebbet fizetni az általunk gyártott kerületi híradóért. Ezzel venné el tőlünk a parnószét (parnósze jelentése: megélhetés, eredete: héber, jiddis), ami bevételi forrás, a televízió fenntartásának része. Január 10-én Niedermüller polgármester egy sms-ben közölte velem, hogy kiadják az egész épületet, mehetünk, amerre látunk, arra hivatkozva, hogy a kormány tőlük elvette a lehetőséget. Ez pedig a zsidó kidobása.

Hol az antiszemitizmus, ki az antiszemita ebben a sztoriban?

Egy zsidónak feladata megvédeni saját magát, ha üldözni kezdik. Még az ellenséghez is el kell mennie, hogy megmentse a saját gyerekét. Nem lehet borjúként terelni. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat átvágja a szavazókat, kikóserolja a Jobbikot, azt a pártot, ami benne van az ellenzéki koalícióban és az Erzsébetvárosi Önkormányzati Testületben, ami egyesek szerint egy politikai gimmick (gimmick jelentése: csel, fogás, eredete: angol szleng).

Benne lesz az ügy a Jediot Ahronotban?

A magyar országimázs fontos számomra, nem hagyom, hogy az ország parcufjára (parcuf jelentése: arc, eredete: héber) ráégjen, hogy antiszemita. Egyelőre nem végleges a kiköltöztetés sikere, mert pályázatot írtak ki az ingatlanra, amit én is megpályáztam. A pályázat kulturális, oktatási és kommunikációs központ kialakításáról szól, aminek része lehet a tévéstúdió. De olyan fülesem is van, hogy 2022-ben már szállodává alakítanák át az ingatlant. Ha rajtam múlik, addig nem lesz benne az izraeli sajtóban az ügy, amíg le nem zárul.