Új Kelet

Izraeli magyar nyelvű független nyomtatott lap - אוי קלט עיתון ישראלי בשפה ההונגרית

Az Új Kelet egy előbb Kolozsvárott, majd 1948-ban Izraelben megjelenő, magyar nyelvű, a zsidóság kulturális törekvéseit és a kisebbségi önrendelkezés eszméit központba helyező független, nyomtatott lap. Alapító-főszerkesztője mindkét alkalommal Marton Ernő volt.

Az Új Kelet sajtótörténeti adatai

A lap alapítása és Romániában való megjelenésének időszaka (1918-1940)

Az Új Kelet című magyar nyelvű hetilapot 1918. december 19-én alapították Kolozsvárott Chajjim Weiszburg, a cionista mozgalom egyik vezéralakjának a kezdeményezésére. A lap szerkesztőségének vezetőségi tagjai ekkor Székely Béla, Giszkalay János, Kaczér Illés, Újvári Péter, Szabó Imre, Benamy Sándor, Salamon László és Danzig Hillél voltak. 1918-tól Székely Béla, 1919-től Marton Ernő volt a lap kiadója. 1920-ban a hetilap napilappá alakult át. 1926-ban a lap főszerkesztője Giszkalay János volt. Romániában az Új Keletet 1927-től 1940-ig Jámbor Ferenc adta ki. Észak-Erdély Magyarországhoz való visszacsatolása (1940) után a lapot betiltották.

A lap újraalapítása és Izraelben való megjelenésének időszaka (1948-)

1948-ban a lapot Marton Ernő újraindította Tel-Avivban. A marokkói származású George Edri feleségének édesapja volt az előző tulajdonos, így, egy tulajdonosváltás során lett övé a lap.

A napilap izraeli munkatársai az 1948-at követő évtizedekben Alexander Sauber, Kasztner Rezső, Yossef Lapid, Efrájim Kishon és Rappaport Ottó voltak.

Az Új Kelet 1996-ban 20. 000 példányban jelent meg. A közel egy évszázad alatt csupán egy időszakos megszakítással (1940-1948) megjelenő, nagy hagyományú sajtótermék 2010-től kezdődően huszonnégy oldalas hetilapként jelent meg Erős-Hajdu Szilvia vezetésével. A lap tulajdonosa ekkor George és Chaia Edri. 2015 nyarán bejelentették, hogy megszűnik a hetilap, de ez nem a lap teljes megszűnését, csupán magazinként való átalakulását jelentette. 2016 januárjától a lap havonta jelent meg Steiner Kristóf főszerkesztésében. 2016 októberétől Vadász Éva látja el a főszerkesztői feladatokat. Ezzel párhuzamosan a Drory Izraeli Magyar Könyvtár vezetője és csapata megvásárolta az Új Kelet online felületeinek jogcímét és létrehoztak egy, a nyomtatott újságtól független új Izraelről szóló magyar nyelvű, Új Kelet online portált. 2017 novemberétől lett ismét weboldala Vadász Éva lapjának az ujkelet.com domainen, melyet az izraelinfo.com magyar nyelvű, Izraelben működő portál biztosít a szerkesztőség számára.

2016 január óta az Új Kelet a nyomtatott magyar nyelvű független izraeli lap. A lap szerkesztőségének tagjai 2016-ban a következők voltak:

  • Fő,- és felelős szerkesztő: Vadász Éva
  • Kreatív: Steiner Kristóf,
  • Tördelés, grafika: Dániel Zsófia, Salamon Sára
  • Olvasószerkesztő: Kristóf Júlia
  • Korrektor: Sebő Anna

Szerzők: Arje Singer, Avi ben Giora, Balázs Ibi, Borgula András, Ceglédi Zoltán, Egervári Vera, Frank Peti, Grünhut Éva, Halmos László, Halmos Sándor, Imelda Clay, JePeBa, Dr. Kende György, Kiss Lou, Korányi Eszter, Kristóf Júlia, Krasznai Éva, Lévai György, Markovits Mária, Markovic Radmila, Dr. Paszternák András, Róna Aser, Róna Éva, Schnapp Lea, Shiri Zsuzsa, Steiner Kristóf, Szabó Orsi, Vadász Éva (2015 decemberéig: Surányi J. András, Tarr Miriam, Halász András, Keller Tibor, Nagy Tímea, Peer Gideon, Sándor Judit)

Nyomda: Hadfusz Hechadas Kft., Rison Lecion.